Италиански лекари трансплантираха 100-годишен черен дроб. Това съобщиха от Националния център

...
Италиански лекари трансплантираха 100-годишен черен дроб. Това съобщиха от Националния център
Коментари Харесай

Италиански лекари трансплантираха 100-годишен черен дроб

Италиански лекари трансплантираха 100-годишен черен дроб. Това оповестиха от Националния център за трансплантации (НЦТ-CNT). В интервенцията е взел участие черен дроб на жена, която все още на естествената си гибел е била на 100 години, 10 месеца и 1 ден и от дълго време се е разпоредила органите й да се употребяват за трансплантация на нуждаещи се пациенти.

Черният дроб беше получен предходната седмица от лекари в болничното заведение „ Сан Джовани ди Дио ” във Флоренция и след всички нужни медицински и правни процедури беше трансплантиран на пациент на опашка за трансплантация в Университетската болница в Пиза, съобщи БГНЕС.

" На интернационално равнище няма случаи на даряване на цели органи от хора, умряли на възраст над 100 години. Имаше единствено няколко случая на даряване на избрани тъкани, по-специално на роговицата ", сподели шефът на CNT Масимо Кардило.

„ Свидетели сме на извънредно събитие, което показва техническите и организационни благоприятни условия на италианската трансплантация, в това число потреблението на донорски органи от доста възрастни хора. Това е значимо, с цел да отговорим дейно на настояванията на над 8000 пациенти, които чакат за трансплантация у нас “, уточни той. Досега съгласно CNT най-старият донор в Италия бе жена, умряла в края на октомври в град Фабриано на възраст 97 години и 7 месеца. В предишното на Апенините бяха трансплантирани органи от 97-годишни донори още четири пъти - през 2003, 2008, 2018 и 2019 години.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР